20070806, 21:13:33

Rubrik: abre los ojos (öppna ögonen, reds anm)
Text:

Faktum: Jorden håller på att gå åt pipan, växthuseffekten hit och den globala uppvärmningen dit. Vi kommer alla att dö, givetvis. Men faktum är, ja faktum, att det är så rätt åt oss, speciellt vi västerlänningar, varenda invånare i varenda i-land, som är osaken bakom en kommande katastrof. Vi har bara oss själva att skylla och faktum är att det är inte oss det kommer att drabba värst, oss det är mest synd om. Ropen skalla, nu när en nationell kris kan bli aktuell, så skrivs, pratas och debatteras det inte om mycket annat än vilka konsekvenserna kommer att bli. Kriget i sudan, bush strategi för att göra USA till den totala världsmakten genom att skänka vapen till mellanöstern är det ingen som ifrågasätter. Idag dömdes en amerikans soldat till över 100 års fängelse för våldtäkt och mord på en hel irakisk familj 2006, ändå höjs inga röster om sådana händelser, händelser som i de facto inte är ovanliga utan tvärtom, en irakisk man eller kvinna ser sådana händelsern som en del av sin normaliserade vardag i ett land där den totala världsmakten styr och styr som de själva vill och begahar. Det faktum att den dömda soldaten i fråga dessutom, efter förhandlingar förmodligen kommer att gå fri efter 10 år eftersom han tjänat sitt land, det vackra fria Amerika, är det fan inte en jävel som höjer rösten för. Hade mannen i fråga vart irakie så kan vi alla gissa oss till vilket straff han hade fått.

Supermakten, krigsmakten USA som vill stärka sitt inflytande i mellanöstern och stärka de arabländerna som USA och bush anser är emot deras huvudfiende Iran, genom att ge ett bistånd på över 200 miljoner kronor till den israeliska militären, och till andra stridande länder i mellanöstern. Att USA inte bara uppmuntrar till krigskonflikter utan dessutom stöder en av de värsta konflikterna i vår tids historia, det höjer inte ens de som kan skriva under på att Palestina-konflikten är skit, ett ögonbryn över. Istället gnäller vi i väst om en enda jävla grej, Växthuseffekten. Inte för att jag vill trivialisera en sådan händelse som är i allra högsta grad allvarlig och aktuell, jag blir bara så sjukt förbannad när andra, redan pågående händelser som på kortare sikt KAN förändras, trivilaiseras av våra egna folkvalda ledare. Men faktum: 6 miljarder människor på jorden. Av dessa lever 1,2 miljarder i det som betecknas som extrem fattigdom, vilket innebär att de har under 8 kr att leva på om dagen. 1,2 miljarder är mer än 20 % av jordens befolkning. Varje dag dör 30 000 barns om följd av ett extremt och onaturligt levandstillstånd, av hunger och av svält.
30 000 barn, som hade kunnat vara din eller min syster, dotter, bror eller bästa vän. Någon du känner och älskar. Ett globalt och genuint intresse att hjälpa, mer och bättre bistånd, skuldavskrivningar. Det är vad vi borde engagera oss i. Det finns verkliga problem, som drabbar människor och länder som inte själva klan påverka sin situation. Människor som tvingas leva i så extrema tillstånd att begreppet extrem fattigdom inte existerar för de eftersom tillståndet de lever i har normaliserats i bristen på erfarenheten av hur det känns att få vara mätt. Att få rent vatten, utbildning, sjukvård, ett tryggt boende. Vi, som har möjligheterna och de faktiska resurserna att hjälpa, vad fan gör vi? Jo vi skickar ned nya trupper till Afghanistan, klagar över vädret utanför samtidigt som vi beställer nya resor till värmeböljorna i medelhavsområdet. HIV, vad är det?  Trots att det finns 40 miljoner människor i världen som lever med HIV så känner jag knappt en människa som vet kopplingen eller skillnaden mellan HIV och AIDS, få som vet atta apartheid fortfarande är ett i allra högsta grad existerande begrepp och att folkmord äger rum än idag. Och jag känner knappast någon som skuller vilja ägna en sekund av sin dyrbara tid till att engagera sig.

Skitsnack, rent jävla skitsnack är vad det är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0